SEO optimizacija

SEO optimizacija


Primjer plana optimizacije za Valamar


Ovo je primjer izvedbenog plana optimizacije za klijenta, koji je naknadno korigiran.

On site optmizacija

Prvenstveno treba vidjeti postoje li različiti bussiness profili na webu što je jako bitno za google kao i za druga dva engina (yahoo local i bing local).
U SEO žargonu postoji nešto što se zove NAP (name, address, phone), ukoliko postoji više navoda (citations) sa različitim imenom adresom ili telefonom, za tražilice (posebno za google) su to različiti identiteti.

Bez obzira radi li se o web siteu, direktoriju, open doc (web 2.0 sitovima) i sl. mora biti definiran unificirani web identitet (isto ime, adresa i telefon). Google može (od zadnjih updatea to i radi) uspostaviti vezu između svih ovih linkova, navoda (citations), reviewa itd. Ukoliko ne postoji konsitencija google ovo neće penalizirati (ili ne bi trebao), jednostavno nije dobro imati 10 različitih imena ili telefona i sl. za isti busyness profile. Unifikacijom omogućavate gooogleu botu lakše prepoznavanje, da bi u konačnici mogao poslužiti najrelavantnije podatke (ono što je zadnjim Panda  updateima postala jedna od najbitnijih stvari u SEO optimizaciji, „make a better user experience“).

Svako navođenje poslovnih informacija (NAP) koja se podudara sa bussiness informacijama unešenim u „Local Bussiness Center“ povećava vjerojatnost dobrog rankinga.
Google Maps i druge lokalne tražilice trebaju pokazatelje važnosti i autoriteta koji se ne temelje samo na dolaznim linkovima (njihovom broju, PR-u stranica i domena sa kojih dolaze, kvaliteti i srodnosti sadržaja itd.).

Dakle treba provjeriti sve reviewe, citations, articles itd. (bez obzira imaju li link ili ne) za svaki profil (hotelsku stranicu).

Koliko smo mogli vidjeti postojeći profili nisu dobro definirani, nemaju sve komponente koje čine dobar profile. Također potrebno je definirati koji će se NAP koristiti uvjek i svuda.
Apsolutna dosljednost svih poslovnim informacija vrlo je bitna za uspješnost dugoročne lokalne SEO strategije.
Nakon pregleda landing hotelskih stranica na www.valamar.com, mislimo da je potrebno  napraviti on site optimizaciju specifičnu za google local, pravilno formatirati i dodati microformat ili RDF itd.


Off site optmizacija
Nakon on site optimizacije radilo bi se na off site optimizaciji. Specifičnost u odnosu na klasični SEO jest da pored profila na google local places, yahoo local, bing local, svakako treba napraviti profile i na drugim tražilicama, direktorijima, stranicama za recenzije: superpages, yelp, ubl.org, getlisted, bussiness.foursquare.com, yext, pinterest , groupon now, yellowpages, tripadvisor itd.

Naime ovo je bitno za sve tri tražilice (G, Y, B za lokalno pozicioniranje), a pored toga mogu biti jako dobar generator direktnog prometa na site.
Paralelno bi se radila klasična link kampanja, tempo integriranih linkova bio bi određen promjenama koje Google bude uvodio.  Do zadnjih updatea (Panda,Pinguine, EMD) bilo je moguće isti article (ili malo modificirani), submitati na puno lokacija bez posljedica. Također postotak exact i phrase keyword match, mogao je biti preko 75% (sada je otprilike 7:3, dakle samo 30% bi trebalo biti  exact i phrase match). Nakon EMD updatea google je sada sposoban usporediti broj linkova u jedinici vremena, ukoliko je registiran preveliki broj linkova koji nisu generički (clich here, more i sl., sinonimi itd.) u određenoj vremenskoj  jedinici, to može biti trigger za aktivaciju google penalty.

Nakon EMD updatea presjek distribucije anchor teksta u linkovima mora izgledati otprilike ovako:

anchor tekst distribucija

Svi linkovi, navodi (citations), review-i i sl., bili bi sa idustry related siteova, direktorija, lokalnih sitova (travel, hotels, destinations, travellers & tourists Blogs and Forums, accommodation & lodging, leisure itd.), veći broj sa PR1 i PR2, manji broj linkova PR3 do PR6.

distribucija inbound linkova

Broj kvalitetnijih linkova ovisi o sredstvima predviđenim za marketinšku kampanju. Ovisno o marketingškom proračunu nekoliko linkova PR6 , PR7.
Ovi linkovi su daleko najskuplji (ili je najteže do njih doći) iz sljedećeg razloga:
Na dole prikazanom grafikonu je shema koja je pojednostavnjenje formule koja se može naći na http://en.wikipedia.org/wiki/PageRank:

bodovanje linkova

Stranica koja ima recimo PR6 weight 15,625, ukoliko ima 4 outbound linka (što je manji broj linkova to bolje, idealno bi bilo samo 1 link) formula bi izgledala ovako:

15 625 / 4  = 3 906

-15%  = 3320

Dakle to je PR weight koji se pribraja postojećem. (Napomena: danas je to DA - Domain Authority, od 0 do 100)


Načini kako gdje i kada se pojedine faze primjenjuju te različite tehnike koje podrazumijevaju, zadržavamo kao naše diskreciono pravo.
Za submit ćlanaka, reviewa, linkova itd, koristio bi se Foxy Proxy addon (na dnu detaljnije o praćenju sa različitih lokacija).

Open doc sites (web 2.0 sites)
Također linkovi sa open doc sitova. Nemaju veliku SEO vrijednost (ne predaju veliki  Google PR Weight iako imaju visoki PR), ali ukoliko su objavljeni u odgovarajućim kategorijama sa linkovima prema određenoj shemi, mogu doprinjeti učvršćivanju pozicija za google local.

Svakako bi radili na objavljivanju članaka npr: http://www.squidoo.com/amazing-hotels

Članak je pisan tako da:

  1. Ne izgleda kao reklama
  2. UGC (user generated content) i RVC (real value content).

Ćlanci bi sadržavali video, slike i opširne članke (prema već navedenoj shemi, dakle 1200 riječi i više) na sljedećim web 2.0 sitovima.


PR8

Weebly.com

Typepad.com

Livejournal.com

Tumblr.com

Squidoo.com

PR7

Bravenet.com

Xanga.com

Multiply.com

Webs.com

Jimdo.com

PR6:

Opendiary.com

Wetpaint.com

Zimbio.com

Diaryland.com

Itd.

Praćenje i izvještavanje

Ukoliko postoji potreba za provjerom rankinga sa različitih lokacija moge se koristiti različiti proxy serveri npr:

http://www.bestproxyandvpn.com/

http://www.geosurf.com/pricing

http://getfoxyproxy.org/

itd.

Foxy Proxy addon za Firefox može solidno poslužiti u ovu svrhu.

Nakon istalacije plugina, pođite na http://www.hidemyass.com/proxy-list/, odaberite neki IP, recimo 130.185.110.13 port 3128 (ili samo potražite germany, svaki put dati će različite IP adrese). Ovu adresu unesite u Foxy Proxy (Tools -> Foxy  Proxy Standard -> Options -> Add New Proxy). Nakon toga otvorite google.com, automatski ćete biti prebaćeni na google.de( ili koju već zemlju unesete). Za maskiranje IP adresa najbolje je koristiti profesionalne alate  iphiderpro, hideippro itd. U ovu svrhu mi koristimo Power Suite.

Izvještavanje prema dogovoru. Software koji bi se koristio Power Suite, SEMrush.


Cijena kampanje je varijabilna, na stranici „cijene“ navedeni su standardni paketi (mjesečni paušali) i mogu varirati ovisno o potrebama klijenta.
Kampanja može biti samo on site ili samo off site kampanja. Off site kampanja može biti Google local, Google organic, optimizacija za druge engine (Yandex, Baidu – Rusija, Kina), jednokratna ili kontinuirana. Veličina kampanje može ovisiti o broju, traženosti (konkurentnosti) ključnih riječi,
Pozicionirati se mogu stranice, youtube video brojevi, externe stranice, profili itd.

Ukoliko želite nastupiti ciljano na nekom tržištu npr. želite povećati broj dolazaka gostiju ciljano po tržištima, ispitati ćemo najbolje kanale za prodaju Vašeg proizvoda, lokalne tražilice, specijalizirane portale, adwords kampanje ograničene na ključne riječi na domicilnom jeziku.

Ono što vam mi nudimo je znanje iskustvo i mogućnost da plasirate proizvod točno pred one korisnike koji su zainteresirani za ono što nudite. Također možete imati potpuni uvid u ROI (Return On Investment), koliko ste uložili i koliko se ulog isplatio.

Ograničeni ste samo budžetom koji želite utrošiti u on-line promociju. Ukoliko ste zainteresirani molimo pošaljite zahtjev za analizu ili naručite direktne konzultacije (Skype, Viber, Whatapp, GSM ili sl.), 10 minuta ne košta ništa a može značiti prekretnicu u vašem online poslovanju.

Besplatna analiza!

Za besplatnu analizu Vašeg internetskog profila, kliknite ovdje!
Besplatna analiza!